JVC Everio GZ-MS150H – Camera video ieftina si misto

JVC Everio GZ-MS150H este o camera video ieftina, compacta, care are la baza trendul general de a merge pe ideea de memorie prin intermediul cardurilor SD, SDHC si SDXC (compatibile) si incarcarea continutului direct pe gigantul Youtube, logo regasit si pe modelul de fata. Un alt punct forte il reprezinta interfata Laser Touch, cu rolul bine definit de a introduce o serie de avantaje in cadrul sistemului de meniuri. Cu toate acestea, nici o schimbare nu este atat de mare incat sa spunem ca influenteaza direct manevrarea camerei, din moment ce e de aproximativ doua ori mai scumpa decat alte camere video special concepute pentru clipuri plasate direct pe web.

JVC Everio GZ-MS150H s-a inspirat putin din designul Everio G, cu mentiunea ca aceasta este mai mica (dimensiuni 50.5 x 55 x 110.5mm). Corpul sau este atipic pentru o camera video din “increngatura” Youtube, tinzand mai degraba catre forma si marimea unui pachet de carti. Insa acest lucru nu inseamna neaparat ca JVC Everio GZ-MS150H este mai mare si mai grea, cu toate ca are o greutate de 180g / 215g (cu baterie); trebuie sa privim cu mult optimism si sa observam ca dispune de zoom optic 40x si de un senzor CMOS (680,000 pixeli fata de rezolutia VGA – 307,200 pixeli – intalnita pe majoritatea gadgeturilor din aceasta gama de pret). Dar dupa cum spuneam, MS150 este si de doua ori mai scump. Tocmai din aceste motive – dimensiune, sasiu, componente si pret – MS150 nu trebuie privit comparativ in compania unei camere VGA, ci mai degraba “versus” unui device precum Canon FS100. Prin prisma acestor standarde, GZ-MS150H arata mai putin impresionant.

JVC Everio GZ-MS150H big

Cu toate ca este un gadget mic, MS150H este foarte confortabil de utilizat, arata bine si se simte la fel. Nu conteaza prea mult in aceasta ecuatie faptul ca este construit in mare parte din plastic. Bateria ocupa o mare parte din spatele camerei, fiind totodata suficient spatiu pentru butonul start/stop. Sus dam de un buton dedicat zoomului si un altul fotografierii. Nu puteti face fotografii in timp ce filmati, insa in schimb puteti apasa un buton situat in partea stanga a corpului (fotografii obisnuite pentru o camera video ieftina 640×480).

  

In imediata apropiere a ultimului buton mentionat, dam peste un comutator play-record, iar putin mai jos cel destinat schimbarii modurilor Auto, respectiv Manual. Peste toate acestea, mai gasim Upload si Direct DVD. Exista un singur buton pentru incarcarea inregistrarilor direct pe Youtube, care nu te scuteste de faptul ca trebuie sa stai in fata computerului pana la finalizarea procesului. O situatie de altfel obisnuita, intalnita si pe alti concurenti ai lui MS150H.

Apoi, mai putem vorbi despre controalele Laser Touch, trase undeva in partea stanga a display-ului LCD de 2.7″ si care au luat forma unui pad directional sau joystick, daca doriti. In ciuda aparentelor, aceste controale vor fi folosite la selectarea unor optiuni. Benzile sunt foarte receptive, de culoare albastru stralucitor si se ocupa de derularea in sus/jos, adaptarea focalizarii, expunere si viteza obturator.

In afara de toate neajunsurile pe care le poti gasi pe JVC Everio GZ-MS150H, modul Manual poate fi considerat cu siguranta un plus enorm. Si accesarea unor moduri de scena: Sports, Snow, Spotlight si Night, nu este de lepadat. Toate descrise, evident, intr-un ghid de utilizare destul de saracacios. Il puteti downloada online. Camera video inregistreaza MP4 SD (HR/SR/HRW/SRW), cu o medie de 15 minute per 1GB. Si daca acest lucru ti se pare prea mult si de neindurat, poti oricand apela la setarea Eco pentru un 1.5Mbps si aproape 20 ore de inregistrare pe un card de memorie SDHC de 16GB.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *